zondag 14 november 2010

Gluten- en lactosevrije pepernoten (kruidnoten)


Alexander’s zusje van bijna drie jaar oud heeft al een aantal maanden last van haar darmen. Ik vreesde voor nog een coeliaakje maar de bloedtest wees uit dat ze geen antistoffen in haar bloed heeft. Ook is er niks in haar ontlasting gevonden. Daarom raadde de huisarts aan om twee weken een lactosevrij dieet te proberen.

He ja, het ene kind glutenvrij en het andere geen lactose. Ben benieuwd wat nummer drie voor ons in petto heeft.

Vandaag zijn we naar de intocht van Sinterklaas geweest. Helaas waren de Pieten ook dit jaar weer de glutenvrije pepernoten vergeten in Spanje dus hebben we ze bij thuiskomst maar zelf gebakken.

Tip: maak een dubbele hoeveelheid deeg. Rol er pepernoten van en vries de helft rauw in. Dan kan je gedurende de hele Sint periode in een handomdraai verse noten bakken. Dat voorkomt stress als de juf ’s ochtends onverwacht tegen je zegt "O ja, kun je morgen glutenvrij Sinterklaas snoep meegeven?"

Gluten- en lactosevrije pepernoten

200 gr glutenvrije bloem (bv mix van boekweit en rijstmeel of Schar MixC)
100 gr plantaardige margarine
125 gr donkerbruine basterdsuiker
1 ei
1 thl. bakpoeder
1 eetlepel speculaaskruiden
1 zakje vanillesuiker

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Kneed de ingrediënten door elkaar(kan ook met de mixer met deeghaken )tot een bal en zet die ten minste een uurtje in de koelkast.
De smaak van de pepernoten gaat er op zeer op voor uit als je het deeg lang laat 'rijpen' in de koelkast. Je kan het, verpakt in plastic folie, gerust een dag of twee in de koelkast laten liggen.

Maak van het deeg kleine balletjes en leg ze op een bakplaat met bakpapier eronder.
Bak de pepernoten in ongeveer 15 minuten op 175 graden gaar.


PS. november 2012:
Het bleek dat er niets met Alexander's zusje aan de hand was. "Gewoon" peuterdiaree. Ze kreeg niet genoeg vezels binnen omdat ze ook veel glutenvrij mee at met Alexander. We hebben haar extra bruin brood laten eten en gelet op genoeg vet. Een paar maanden later was alles weer in orde.

6 opmerkingen:

  1. Geweldig, dank je wel voor het twitteren!
    ik zat me al rot te zoeken maar ze verkopen ze nergens
    groetjes inge
    (www.twitter.com/YIMAonline)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. nniet iedereen met coeliakie heeft ook een positieve bloedtest. alleen een biopt kan definitief uitsluitsel geven :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij de Linus Pauling kliniek in Waalre kun je in de urine laten meten of je reageert op de exorfinen uit granen en of zuivel.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi,
    Ik heb ze vandaag gebakken, met dove witte meel en kleef rijstmeel. Met een verrassend resultaat ik proef geen verschil met de 'echte 'pepernoten !! ze zijn heerlijk.
    groetjes Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoe lang kun je de pepernoten goed houden? Dit jaar eerste jaar sinterklaas met glutenvrije pepernoten, wil ze van de week bakken voor de intocht zaterdag.....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij hebben ze afgelopen jaar ook gebakken en in een afgesloten trommeltje kun je ze lang goed houden. net als koekjes eigenlijk. ik geloof dat ze bij ons zeker 2 weken hebben gelegen en ze smaakte nog prima!

    BeantwoordenVerwijderen