maandag 29 november 2010

Heerlijk avondje

 Deze Pepernotentaart heb ik bedacht voor als wij volgend weekend Sinterklaas vieren. Het is een combinatie tussen appeltaart en pepernoten. Ik heb hem afgelopen weekend proef gebakken en hij was heerlijk.

De speculaaskruiden in het deeg passen natuurlijk goed bij de smaak van appel. Normaal gesproken zou je de appel mengen met kaneel maar dat heb ik nu niet gedaan, dat leek me wat te veel van het goede.

Volgende week ga ik er ook nog amandelspijs in doen, op de bodem. De spijs koop ik dan kant en klaar.

Glutenvrije Pepernoten-appeltaart
200 gr glutenvrij bloem (Schar MixC)
100 gr plantaardige margarine
125 gr bruine basterdsuiker
1 ei
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel speculaaskruiden
1 zakje vanillesuiker

1 kilo appels
2 eetlepels bruine suiker
2 eetlepels amandelschaafsel
Rijstbloem tegen het plakken

Kneed de ingrediënten voor het deeg door elkaar(kan ook met de mixer met deeghaken )tot een bal en zet ten minste een uurtje in de koelkast. Het lekkerst is het om het deeg een nachtje te laten rusten (rijpen) in de koelkast.

Schil de appels en snipper in kleine stukjes. Besprenkel met citroensap en meng er bruine suiker en amandelschaafsel doorheen.

Neem driekwart van het deeg en rol uit op aanrecht, bestrooi met rijstbloem als het te veel plakt. Bekleed springvorm met het deeg en doe appel in de vorm. Je kunt de amandelspijs uitspreiden op de bodem voor je de appel erin doet.

Je hebt nu niet genoeg deeg over om er een vlechtwerkje mee te maken dus draai balletjes van het stukje deeg dat je over hebt en leg deze pepernoten op de appel.

Zet een uur in een 175˚ C voorverwarmde oven.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen