vrijdag 7 januari 2011

Amandelmeel 1

Op verschillende Amerikaanse foodblogs las ik een paar maanden geleden juichende recensies over 'The gluten-free almond flour cookbook', van Elena Amsterdam. Een kookboek met daarin alleen recepten met amandelmeel.

Amandelmeel is licht verteerbaar en voedzaam en het is rijk aan vitaminen (B1, B2, B6 en E). Het heeft een hoog gehalte aan de mineralen calcium, ijzer, fosfor, kalium, magnesium, zink, koper, mangaan, selenium en chroom. Verder kenmerken amandelen zich door het hoge gehalte aan goede vetten en hoogwaardige proteïne, de rijkdom aan vezels en de hoge energiewaarde.

Nieuwsgierig geworden naar het bakken met amandelmeel bestelde ik het kookboek op internet. Het stelde mij niet teleur. Het is een mooi vorm gegeven kookboekje met leuke recepten. De meeste recepten gebruiken niet meer dan 6 ingrediënten. Het is wel erg Amerikaans, de schrijfster houdt zich erg bezig met zaken als de glycemische index en low fat. Ze gebruikt behalve amandelmeel ook druivenpit olie in plaats van boter en voor suiker agavesiroop. Ik wil juist wel bakken met boter en suiker. Daarnaast zijn alle recepten met maten (cups) en niet in gewicht maar na enige minuten googlen vond ik een omzet tabel maat/gewicht.

En zoals het zo vaak gaat als ik uit een kookboek wil koken; ik zocht een recept uit, werd erdoor geïnspireerd, zocht iets op in een ander kookboek, bekeek een derde recept op internet en bakte vervolgens iets volslagen anders.

Deze cake is wel met amandelmeel maar het recept is niet uit 'The gluten-free almond flour cookbook'. Sterker nog, het recept is gebaseerd op de Lemon polenta cake van Nigella Lawson. De citroen heb ik weggelaten omdat niet alle kinderen dat lekker vinden. Dit is een goed basisrecept voor cake met amandelmeel. Je zou de polenta weg kunnen laten, dan wordt de cake iets vetter en zachter. Deze cake heeft door de amandelen een heerlijke stevige, fluwelige bite en wordt niet zo heel luchtig. De smaak wordt er na een paar dagen alleen maar beter, amandeliger, op.

Ik ga de komende tijd nog veel meer bakken met amandelmeel. Ik wil uitvinden in wat voor verhouding het gewoon glutenvrij meel kan vervangen en wat goede basisrecepten zijn voor taart, koekjes en brood. Wordt dus vervolgd….

Glutenvrije Amandelmeel-Polenta Cake

Ingrediënten:

200gram zachte boter
200gram witte basterd suiker
200gram amandelmeel
100 gram fijne polenta (maïsmeel)
1½ theelepel bakpoeder
3 eieren

Bereiding

Vet een springvorm in met boter en verwarm de oven voor op 180 ˚C.
Mix boter met de suiker tot een bleek en luchtig geheel.
Meng de polenta, amandelmeel en bakpoeder. Voeg beurteling een ei en het meelmengsel aan de boter en suiker toe.
Schep het beslag in de springvorm en zet in de voorverwarmde oven. Bak 45 minuten.

7 opmerkingen:

  1. Kijk ook eens op de blog van boeddhamum glutenfree, daar staan ook enkele recepten met amandelmeel. Ik heb haar appeltaart met yoghurt uitgetest en die is superlekker!

    Ik gebruik sinds kort voor sommige dingen ook agavesiroop omdat de lage glycemische index ervoor zorgt dat het minder pieken geeft in de suikerspiegel, vooral bij mensen met diabetes. Maar als mijn vriend geen diabetes zou hebben, zou ik er waarschijnlijk ook niet mee beginnen :).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Handig he, google, zo kom ik op jouw blog terecht... mijn schoonzus is glutenvrij, en zelf ben ik suikervrij en mag ik geen tarwe en koemelk, dus ik probeer vanalles uit. Maar een vraagje, waar jij hopelijk antwoord op kan geven: mag je wel gewone bakpoeder gebruiken? Of alleen wijnsteenbakpoeder? Daar ben ik nog niet uit. Hopelijk kun je me antwoord geven! groetjes van Lupineke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Probeer ook eens het kookboek "De Joodse keuken" van Claudia Roden. Hierin staan meerdere recepten voor baksels en andere lekkernijen zonder bloem ( en zonder bakpoeder trouwens ). Wij eten deze recepten graag.
    Ook erg lekker ( en gemakkelijk ) de sinaasappel-chcoladetaart van Nigella Lawson.

    Ik koop overigens gewoon hele amandelen bij de Turkse of Marokaanse supermarkt en maal deze dan fijn in de keukenmachine.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. He glutenvrije mama,
    dat recept ziet er lekker uit. Ik heb een vraagje : mix je de eieren en het meelmengsel door de boter/suiker of roer/schep je het erdoor heen?
    Binnekort een verjaardag en wil eens wat anders op tafel zetten ;0)
    groetjes van deze glutenvrije mama

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ik mix eerst de boter en de suiker, dan eieren erdoorheen en de meel, mais-, en amandelmeel. ik doe gewoon alsof amandelmeel gewoon meel is. Alles met een (hand)mixer.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. waar koop je amandelmeel? van een bepaald merk of zo?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik gebruik vaak enkele drupjes amandelaroma bij cakes.

      Verwijderen