zondag 10 april 2011

Hamburgers

Ik ben het boek Food Rules, an eater’s manual van Michael Pollan aan het lezen. In dit boek geeft Michael Pollan 64 regels over gezond eten. Er valt te discusseren over wat gezond nou eigenlijk is en wat we moeten eten. Pollan vat het als volgt samen: Eet voedsel. Niet te veel. Voornamelijk planten.


Het is een aardig boekje als je geïnteresseerd bent in voedsel en eten. Dit weekend raakte ik geïnspireerd door regel 39: Eet alle junkfood waar je zin in hebt zolang je het zelf klaarmaakt. Je snoept en snackt toch anders als je het zelf gemaakt heb omdat het je veel moeite heeft gekost. In het verleden at ik gedachteloos een zak pepernoten of een pak koekjes leeg. Nu ik zelf alles bak eet ik er veel bewuster van en vind ik het zonde als alles in een keer op is.

Ik besefte me ook op eens dat Alexander nog nooit een broodje hamburger had gegeten. Dit gebrek in zijn opvoeding hebben we vandaag rechtgezet. Bij de Marokkaanse slager heb ik lekkere lams/runder gehakt gekocht en daar hamburgers van gemaakt. Dit recept kan ook met halfom of rundergehakt. Deze hamburgers zijn zeker geen fast food te noemen, ik stond zeker een uur in de keuken omdat ik ook de broodjes vers gebakken heb.

Voor de hamburgers

1 pond lams/rund gehakt
1 ei
Drie eetlepels glutenvrij paneermeel
Twee eetlepels heel fijn gesneden peterselie
Gemalen komijn, snufje
1 teentje knofloof, geperst
Zout en peper

Meng de ingrediënten en vorm 8 platte schijven. Leg op een bord en dek af met plastic folie. Zet weg in koelkast. Maak nu de hamburgerbroodjes.

Voor de broodjes

250 gram glutenvrij meel
250 gram kwark
1 zakje bakpoeder 16 gram (Dr Oetker)
1 ei
1/2 theelepeltje zout

Verwarm de oven voor op 190 graden.
Meng de natte ingrediënten, eieren en kwark, in een kom. Meng de droge ingrediënten, bloem, bakpoeder en zout, in een andere kom. Kneed beide mengsels door elkaar.
Je krijgt nu een heel zacht deeg. Draai er ballen van en leg deze met zo veel mogelijk ruimte ertussen op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Zet 20 minuten de oven tot een ingestoken saté pen en schoon uitkomt.

Als de broodjes klaar zijn en kun je de hamburgers bakken in een koekenpan met hete olijfolie.
Beleg de broodjes met een kwakje Turkse of Griekse yoghurt, schijfje komkommer, plakje tomaat en een hamburger.

2 opmerkingen:

  1. Die glutenvrije hamburgerbroodjes moet ik onthouden!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt heerlijk! Afgelopen weekend heb ik ook een hamburgerbroodje gemaakt, alleen heb ik vanwege tijdsgebrek de kaiserbroodjes van DS gebruikt.
    Maar dit recept ziet er te simpel en te lekker uit om niet uit te proberen...
    EN ik denk dat ze nog veel lekkerder zijn ook, want de kaiserbroodjes waren verschrikkelijk droog.
    Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen