zaterdag 3 december 2011

Glutenvrije Sinterklaastaart

Vorige week voor mijn verjaardag heb ik een lemon-lime cheesecake gemaakt. Dat gaf mij inspiratie voor een Sinterklaas cheesecake met de seizoensmaken speculaas en mandarijn.


Hij staat nu in de oven. Morgen serveer ik hem met een kopje warme chocolade melk als we pakjesavond vieren. Nu ga ik snel nog wat dichten!


Glutenvrije Speculaas- mandarijn Cheesecake
Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Maak deeg voor de bodem van:

100 gram glutenvrij bloem
50 gram boter
75 gram donker bruine basterdsuiker
1 ei
1 eetlepel speculaaskruiden

Kneed de ingrediƫnten door elkaar. Druk uit op de bodem van een met bakpapier bekleedde springvorm. Bak in de oven tot de bodem gaar is, 20 minuten. Meng terwijl de bodem staat te bakken de overige ingrediƫnten voor de taart:

100 gram witte basterd suiker
3 eetlepels glutenvrij meel
900 gram volle kwark
2 eieren
125 ml slagroom
zaadjes van 1 vanillestokje of 1 zakje vanille suiker
geraspte schil en sap van 3 mandarijnen

Meng het liefst met de hand. Het is niet de bedoeling dat de taart luchtig wordt. Het moet juist een vaste romige structuur krijgen. Giet het mengsel op de koek bodem en zet in het midden van de oven. Bak 40 tot 45 minuten tot de cheesecake stevig is. Ik doe altijd een stuk aluminiumfolie over de springvorm zodat de bovenkant niet bruin wordt. Laat afkoelen tot kamertemperatuur of zat in de koelkast voor een stevigere taart

Decoreer eventueel nog met glutenvrij strooigoed.

1 opmerking:

  1. Toen ik vandaag zat na te genieten van een overgebleven stukje taart bedacht ik mij dat je ook de bodem kan maken van 250 gram gekruimelde speculaasjes (wel of niet glutenvrij) en 150 gram gesmolten boter.Druk aan op de bodem van een springvorm en bak 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

    BeantwoordenVerwijderen