dinsdag 20 december 2011

Kerstversiering van glutenvrij brooddeeg

Ik lees regelmatig de weblog van de glutenfree girl (www.glutenfreegirl.com). Deze blogpost is in hoge mate geïnspireerd door haar. Dit permiteer ik mij in de drukke weken voor kerst...
De glutenfree girl schreef twee weken geleden dat ze geknutseld had met glutenvrij brooddeeg. Je weet wel, gemaakt van meel en zout, aangemaakt met een beetje water. Je kunt ermee kleien, het bakken en dan ook nog beschilderen.


Toen ik laatst op een regenachtige middag thuis was met de kinderen, bekeek ik eens onze kerstboom en besloot dat hij wel wat kaal was. Toen hebben we dus kerstversiering geknutseld van brooddeeg. Tarwebloem hebben we vervangen door maïsmeel, rijstmeel en maïzena. Dat is iets duurder dan tarwebloem maar niet extreem.

O, wat waren we heerlijk huiselijk en knus bezig, zelf zusje van 18 maanden heeft meegeholpen!

Glutenvrije brooddeeg om mee te knutselen

2 delen glutenvrij meel, neem een mengsel van maïs-, rijstmeel en maïzena. Het maïsmeel zorgt voor stevigheid, de maïzena voor elasticiteit.

1 deel zout

1 deel lauw water

Mix het meel met het zout en voeg beetje bij beetje toe tot je een bal deeg hebt met de textuur van klei. Doe dit op gevoel.

Bestuif een glad oppervlakte met rijstmeel en rol het deeg uit met een roller. Prik met koekjes uitstekers vormpjes uit en leg op een bakplaat. Prik in de figuurtjes ook een gaatje met een satéprikker om de figuurtjes straks te kunnen ophangen.

Bak de figuren twee uur in een op 200˚ C voorverwarmde oven.

Als de figuren klaar zijn en afgekoeld kun je ze verven met bijvoorbeeld acrylverf (Xenos).

1 opmerking:

  1. Wat een mooie site, leest erg gemakkelijk, bedankt!

    kijk ook eens op www.gluten-info.nl voor mijn ebook!

    BeantwoordenVerwijderen