zondag 12 februari 2012

Glutenvrij suikerbrood

Ik moet iets bekennen. Ons huishouden is grotendeels glutenvrij. Het enige dat we gescheiden eten is brood, verder eten we alles glutenvrij. Dat is uit gemak, je hoeft niet op te letten op vergissingen of kruimels en het is uit solidariteit met Alexander. Maar als hij er niet bij is dan kan ik ongelofelijk uit de band springen.
Wanneer Alexander niet thuis eet dan eet ik stokbrood, glutenvolle pasta of pizza. Als ik Alexander naar school heb gebracht op mijn vrije dag dan haal ik op de terugweg kleffe gluten bij de bakker: croissants, donuts of gevulde koeken. Die eet ik dan schuldbewust samen met zijn zusje op, alsof ik iets doe dat verboden is.

Afgelopen vrijdag was Fries suikerbrood mijn guilty pleasure. Ik zal wel onbewust aangestoken zijn door de Elfstedenkoorts.
Dat moet ik toch ook glutenvrij kunnen maken! Ik moet zeggen dat het goed gelukt is. De smaak is precies zoals het hoort, zoet met een vleugje kaneel. Het is een lekker zacht, klef brood geworden met knapperige-,  en plakkerige stukjes gesmolten suiker.
.
Glutenvrij suikerbrood
Ingrediƫnten:
2 deciliter melk
10 gram suiker
1 zakje gist (7 gram van Dr Oetker)
350 gram glutenvrij bloem (ik heb dit keer half Schar mix B, half rijstmeel gebruikt, rijstmeel is lekker klef)
1 theelepel zout
2 eetlepel gembersiroop
20 gram boter
1 ei
kristalsuiker

Voor de vulling:
150 gram gestampte rietsuikerklontjes
snufje kaneel

Bereiding:

Verwarm de melk en de boter. Zeef bloem en zout en voeg de gist, suiker, gembersiroop, gesmolten boter en het losgeklopte ei toe aan de warme melk. Kneden totdat een soepel deeg ontstaat wat niet meer plakt. 45 Minuten laten rijzen (± 25-30°C) onder een vochtige doek. Je kunt het deeg ook mengen en laten rijzen in de broodbakmachine.
Een broodblik (25 cm) dik insmeren met boter en van binnen bestrooien met suiker .
Het deeg heel even doorkneden en de gestampte suikerklontjes met de kaneel door het deeg mengen.
Het brood 45 minuten bakken in een oven van 200°C.

8 opmerkingen:

  1. Oh wat ziet dat er lekker uit! Ga ik morgen uitproberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ooo wat lekker! Ga ik binnenkort ook uitproberen voor Firyel. Super recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik was hier nou net naar op zoek, eens wat lekkers voor mijn zoontje voor het weekend. Ga het vandaag uitproberen. Bedankt! En ga je ook volgen op twitter. Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hey! Je recept ziet er lekker uit! Vraagje: hoeveel kristalsuiker moet erin?
    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een paar eetlepels, het is om het bakblik te bestrooien.

      Verwijderen
  5. Ik ben nu dit suikerbrood in de broodbakmachine aan het maken. Ik ben benieuwd of het gaat lukken..

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mijn deeg bleef plakken, ik moest er aanzienlijk meer bloem in doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik wil dit recept ook gaan maken, maar als ik de gembersiroop weglaat .... wat doet dat met het brood? of is dat toegevoegd voor de smaak ??

    BeantwoordenVerwijderen