woensdag 1 februari 2012

Wereld Nutelladag

Wij zijn grootverbruikers van Nutella. In Duitsland, waar wij vaak op vakantie gaan, slaan we potten in van wel 1000 gram.

Op 5 februari is het Wereld Nutelladag. Vorig jaar kwam ik daar op 6 februari achter. Dat vond ik toen zo jammer dat ik het in mijn oren heb geknoopt en het nu van mijn leven niet meer zal vergeten. Ter gelegenheid van Nutelladag 2012 hebben de kinderen en ik gisteren een Nutellacake bedacht.

Voor mijn traditionele cake recept, zoals ik het van mijn moeder heb geleerd, maak je een beslag van 200 gram zelfrijzend (glutenvol) bakmeel, 200 gram suiker, 200 gram boter en 4 eieren. Het zelfrijzend bakmeel kun je vervangen door 200 gram glutenvrij meel en twee theelepels bakpoeder.
Voor dit recept heb ik een deel amandelmeel gebruikt, dat zorgt ervoor dat de cake niet te droog wordt en een goede beet krijgt. De boter heb ik voor de helft vervangen met Nutella. De smaak van het amandelmeel is mooi in balans met de chocolade-hazelnootsmaak van Nutella.  Het wordt een heerlijke zachte cake met praline smaak die qua textuur aan een brownie doet denken.


Glutenvrije Nutellacake

100 gram glutenvrij meel (ik gebruik schar Mix C)
100 gram amandelmeel
150 gram suiker, ik gebruikte lichtbruine basterd suiker
100 gram boter
100 gram Nutella
4 eieren
2 theelepels bakpoeder (Dr Oetker)
1 eetlepel cacao
peodersuiker


Verwarm de oven voor op 175˚C. Mix de boter met Nutella en suiker tot een romig mengsel. Voeg 1 voor 1 de eieren hieraan toe. Lekker schuimig kloppen. Voeg daarna de bakpoeder, cacao en beetje voor beetje de amandelmeel glutenvrije meel toe. Giet het beslag in een springvorm en bak 30 minuten in een voorverwarmde oven. De cake is klaar als een droge saté pen er schoon uit komt.

Laat de cake afkoelen. Bestuif vlak voor het opdienen met poedersuiker.


en na afloop samen afwassen!

Nigella Lawson's recept voor Nutellacake, oorspronkelijk glutenvrij maar meer voor grote mensen.
Nutelladag heeft ook een eigen website met erg veel recepten!
Vorig jaar bakte ik Nutellakoekjes

4 opmerkingen:

  1. Dankjewel voor het delen van dit receptje! Ook hier Nutella-grootverbruik, de kids dan, en glutenvrij is ook hier sedert kort een must.
    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vanmiddag gebakken en hij is heerlijk!! Echt heel lekker, goede structuur.
    Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een super site! Ik herken zoveel dingen. Hoeveel minuten moet de cake in de oven? Staat er niet bij. Welk bakpoeder gebruikt u altijd?

    Hier in de buurt kan ik het amandelmeel nergens vinden, heeft u nog adresjes? (regio Arnhem,Doetinchem)

    Groetjes,

    Sophie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb het recept aangepast met baktijd en merk bakpoeder.
    Amandelmeel kun je kopen in de natuurvoedingswinkel of bij een Turks/Marokkaansewinkel. Ook kun je zelf amandelmeel maken door hele amandelen te malen in keukenmachine of koffiemolen. In Duitse supermarkten ligt het vaak bij de bakproducten.

    BeantwoordenVerwijderen