zaterdag 24 maart 2012

Ge­hakt­bal­le­tjes met ar­ti­sjok met kruidige quinoa

Bijna twintig jaar geleden begonnen twee vriendinnen en ik een eetclub.
Regelmatig spreken wij af om met elkaar te eten. Soms kookt er iemand maar vaak gaan we ook uit eten, het is eetclub, geen kookclub. We begonnen in tochtige studentenkamers, met een bord rijst met een prutje voor we het nachtleven indoken.  We aten met ons drieën, met vriendjes, huisgenoten, echtgenoten en sinds een paar jaar soms ook met onze kinderen erbij. Gisteravond aten we met 6 kinderen, een zwangere buik en twee mannen. Dat vraagt om een grote pan met kindvriendelijk eten dat er ook voor de grote mensen aantrekkelijk uitziet. Ik wilde ook een beetje indruk maken natuurlijk…

Gelukkig lag de nieuwe Allerhande weer bij de Appie. Ik het recept een beetje aangepast om het glutenvrij te maken. Gehaktballetjes met artisjoksaus is een ideaal gerecht omdat je er makkelijk een grote pan van maakt. Je kunt de ballen, de saus en zelfs de quinoa  eerder maken zodat je de saus alleen maar hoeft op te warmen en de quinoa aan te maken.
De komijn, kaneel, peterselie en geven de saus een lekkere mediterrane smaak dat goed combineert met de tabbouleh van quinoa.

De eetclub was erg leuk met 6 kinderen aan tafel. Het eten werd met smaak gegeten. Helaas hebben we elkaar eigenlijk niet echt gesproken door de drukte. Volgende keer spreken mijn vriendinnen en ik weer af in een restaurant.



Ge­hakt­bal­le­tjes met ar­ti­sjok met kruidige quinoa

Bron: Allerhande 3 2012,

olijfolie
1 kilo rundergehakt
2 eieren
paar eetlepels glutenvrij paneermeel
2 blikken artisjokharten, uitgelekt
2 tenen knoflook, fijngesneden
2 flessen tomatensaus
3 theelepels gemalen komijn, snufje kaneel

500 gram quinoa (bv van Lassie)
stukje feta
gesneden peterselie, koriander en/of munt naar smaak
2 bosuitjes
1 citroen

Meng het gehakt met de paneermeel en ei. Maak aan met zout en peper en een snuf komijn. Draai er balletjes van zo groot als pingpongballen.  Bak de ballen voorzichtig aan in de olijfolie.

Schep ze uit de pan. Snijd de artisjokken in kwarten. Fruit de knoflook in het bakvet. Voeg de tomatensaus toe en laat even pruttelen. Voeg komijn en een klein snufje kaneel toe. Laat de gehaktballetjes in de tomatensaus zakken en doe ook de artisjokharten erbij en breng op smaak met peper en zout. Stoof de gehaktballetjes met de deksel op de pan op laag vuur nog een paar minuten. Bestrooi met vers gesneden peterselie vlak voor opdienen.

Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verbrokkel de feta in een schaal en meng de gesneden kruiden en bosui erbij. Rasp een beetje citroenschil en knijp een halve citroen uit boven de schaal. Laat de quinoa een kwartiertje afkoelen en doe dan in de schaal, schep het feta/kruiden mengsel erdoorheen.

Op de foto zie je ook nog een stukje kaas-maïsbrood liggen maar dat was niet zo goed gelukt dus het recept zal ik jullie besparen…


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen