maandag 28 mei 2012

Glutenvrije kwarktaart met aardbeien



Op de markt waren veel mooie rode aardbeien te koop. De kinderen zijn ook dol op aardbeien dus we kopen ze vaak als het aardbeientijd is. Ik had opeens zin om er een aardbeienkwarktaart van te maken. Een kwarktaart is zo klaar, hoeft niet in de oven dus je staat maar kort in de keuken. Ook de smaak is lekker fris, perfect voor dit mooie zomerweer dus.
 
Ik heb de koekbodem van amandelmeel gemaakt en er gaan aardbeien in de kwarkvulling en als garnering bovenop. Zoals je op de foto kunt zien heb ik de taart vandaag niet versierd. We zijn  vandaag naar het strand geweest. Toen we thuis kwamen waren we hongerig dus we wilden taart, NU! Garneren doen we wel weer als er een feestje is.

We eten de taart als toetje. Ook nog soort van gezond met al dat fruit. Volgens Alexander lijkt het een beetje op een Danoontje. Mama, mogen we morgen weer Danoontjetaart als toetje?


Een kwarktaart is bijna hetzelfde als een cheesecake. Het heeft ook een bodem van koek en een vulling van kwark met suiker. Het verschil is hem in de bereiding. Een cheesecake wordt in de over gebakken, eieren zorgen ervoor dat de kwark stevig wordt. Een kwarktaart heeft gelatine dat opstijft op in de koelkast.

Glutenvrije kwarktaart met aardbeien

Ingrediënten
Voor de bodem:
200 gram Liga eerste stap
50 gram boter
2 eetlepels aardbeien jam
Of
100 gram amandelmeel
50 gram boter
50 gram suiker
1 ei

Springvorm doorsnede 24 centimeter, bekleed met bakpapier

Voor de vulling
500 gram aardbeien gewassen en in vieren gesneden
10 blaadjes witte gelatine
250 ml vruchtensap (appelsap, bosvruchten, maakt niet uit)
450 gram volle kwark
250 ml crème fraiche
200 gram witte basterd suiker

Maak eerst de bodem door de Liga’s te verkruimelen.  Smelt de boter met jam in een pannetje en roer de kruimles erdoor heen.  Het kruimelmengsel verdelen over de bodem van de springvorm en goed aandrukken.  
Of
Maak een deeg van de amandelmeel, suiker, boter en het ei. Verdeel over de bodem van de springvorm en bak 20 minuten  in de oven op 175 ˚C. Laat goed afkoelen.

Week de gelatineblaadjes 5 minuten in een ruime schaal met koud water. Meng de kwark, crème fraiche en suiker in een schaal. Roer er de aardbeien doorheen. Ik heb de helft geprakt en de andere helft in stukjes gelaten. Zo krijg je herkenbare stukjes aardbei in een roze taart.
Houd ongeveer 100 gram aardbeien apart om de taart mee te versieren (als je daar zin in hebt)

Verhit de vruchtensap en los er de uitgeknepen gelatine in op. Laat eerst een beetje afkoelen voor je het door het  kwarkmengsel roert. Giet de aardbeienkwark nu in de springvorm op de bodem. Laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.


6 opmerkingen:

  1. Lekker! Ik wil ' m morgen maken voor mijn jarige zoon die 14 wordt ( mijn enige niet glutenvrije kind).

    Mirjam van Rees ( sinds een jaar gezin met 3 glutenvrije personen, waaronder ik zelf)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Annemiek,
    Waar kan je die amandelmeelkopen?
    Groetjes,
    Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze heb ik Duitsland gekocht . Je kunt het bij de meeste Turkse supermarkten en natuurvoedingswinkels kopen. Of zelf amandelen malen in de keukenmachine of koffiemolen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zie dat je de taart maakt met liga eerste stap...maar daar zitten wel gluten in.
    De verpakking geeft aan "bevat zeer weinig gluten" Krijgen de kinderen daar geen last van??

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nee, daar krijgt Alexander geen last van. Het is zo'n waarschuwing van de fabrikant om zich in te dekken. Alleen als je zeer gevoelig bent dan zou je er last van kunnen krijgen.
    Als je het niet vertrouwt kun je ook zelf een koek bakken of andere koekjes nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. moet je als je de koekjes bodem gebruikt ook in de oven ? ik ben namelijk nieuw in het koken van glutenvrij

    (eigenlijk is koken pas iets nieuws wat ik doe )

    BeantwoordenVerwijderen