zondag 10 juni 2012

Glutenvrije Pasta salade



In deze periode van het jaar met mooi weer, leuke evenementen, voetbalwedstrijden en drukte op school, heb ik niet zo veel zin om lang in de keuken te staan.
Als ik op een mooie warme zomerse dag dus geen zin heb om te koken maar wel lekker wil eten,
of we willen iets eten dat ik van te voren klaar kan maken,
of we willen iets meenemen naar een buurtbarbecue, dan maak ik een pastasalade.

Je kunt hem lauwwarm of koud eten en eindeloos variëren met de ingrediënten. Hij is dus elke keer anders. Mijn basis ingrediënten zijn: pasta, rauwe groente, verse kruiden, een kaas, een vleeswaar zoals ham of vis. Mijn favoriet is de pasta salade Caprese met mozzarella, tomaat, basilicum, gerookte ham en pijnboompitjes.

De meeste kinderen eten graag pasta, de onze ook, dus we hebben geen gedoe aan tafel. Ook erg prettig als je warm en rozig van het strand of oververhit van je werk thuiskomt.

Glutenvrije pasta salade

Caprese
Pasta (glutenvrije)* , ca 75 gram per persoon
1 tomaat per persoon
1 bolletje mozzarella per 2 personen
handje pijnboompitjes, even gebakken in de koekenpan
hand verse basilicumblaadjes
50 gram gerookte ham per persoon (Parma of Serrano)
eventueel zwarte olijven
olijfolie

Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking klaar. Snijd ondertussen de tomaten in stukjes en de mozzarella in plakjes. Trek de ham los in kleine stukjes en snijd de olijven in ringetjes. Gooi dit alles met de pijnboompitten en de basilicum in een mooie schaal.
Giet de pasta af als hij klaar is en laat een beetje afkoelen. Sommige soorten glutenvrije pasta plakken erg snel vooral als je het koud naspoelt. Doe dit dus niet maar begiet snel met veel lekkere olijfolie. Hussel door de ingrediënten in de schaal.  Klaar om te eten of mee te nemen.
Als je de salade veel later gaat opeten kun je de mozzarella er beter vlak voor opdienen doorheen doen.


Deze combinaties vind ik ook erg lekker:
pasta met een dressing van rode pesto, rucola, parmezaan, peterselie en gerookte zalm
pasta met feta, komkommer, tomaat, peterselie en tonijn
pasta met chorizo, rode pesto, geroosterde paprika, basilicum en oude kaas

* Ik gebruik altijd pasta van Glutano,dat neem ik mee uit Duitsland, die is daar niet zo duur. De pasta van Dr Schar vind ik ook wel lekker, Glutano is van ook Schar.


2 opmerkingen:

  1. Als ik glutenvrije pasta laat afkoelen wordt die altijd zo taai en onsmakelijk. Heb jij dat probleem niet dan? Ik gebruik meestal pasta van Schär.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. het vocht in de groente en de olijfolie zorgen ervoor dat de pasta niet zo taai wordt.

    BeantwoordenVerwijderen