woensdag 19 september 2012

Mijn glutenvrije keukenkast.

Wat begon met een half plankje in de keuken voor glutenvrije spulletjes is behoorlijk uitgedijt. In onze keuken is er nu een half plankje gereserveerd voor de glutenvolle koekjes en crackers, de rest is glutenvrij. Onderstaande spullen heb ik altijd op voorraad. Ik heb nooit veel gekookt met  kant en klare zakjes en pakjes dus ben gewend om alles from scratch zelf te maken. Ook Alexander’s brood bak ik zelf.  Als ik onderstaande spullen in mijn voorraadkast heb staan dan weet ik dat ik altijd brood, bolletjes, pannenkoeken, cake, cakejes, muffins, pizza  en ga zo maar door kan bakken.


Schär mix B voor gistdeeg (brood)
Schär Mix C voor bakpoeder beslag (cake en koek)
Schär Mehl voor pannenkoeken en pizzabodem

En nee, ik word niet gesponsord (helaas).

Dit meng ik door MixB voor brood:
Schär Brot Mix dunkel
Maismeel,  je kunt er ook tortilla’s van bakken of polenta van koken
Quinoavlokken, ook voor  koekjes en muffins
Boekweitmeel ook voor poffertje en pannenkoeken

Fiberhusk om het minder kruimelig te maken en bakkerszout
Xanthangom om koek en cake beter te binden, minder kruimelig te maken
Gist,vanillesuiker en bakpoeder, koekkruiden

Rijstemeel van de toko voor het bestuiven van het aanrecht
Maïzena om sauzen te binden en koekjes te bakken

Van rijstemeel en maïzena kun je ook pannenkoeken bakken. Het is veel goedkoper maar ze worden iets harder, minder makkelijk op te rollen.

Gemalen kokos
Amandelmeel

Amandelmeel is erg lekker cake en koekjes van amandelmeel zijn niet droog, omdat het vrij vet is, en heerlijk van smaak. Amandelmeel schijnt ook nog gezond te zijn, het is in elk geval erg voedzaam. Het is goedkoper om in een Turkse of Marokkaanse winkel hele amandelen te kopen en zelf te malen in bv een koffiemolen. Ik meng het vaak met een ander meel om het wat luchtiger te maken.

Dit gebruik ik nooit:
Zoete rijstemeel, beslag van (zoete) rijstemeel  rijst slecht en cake van rijstemeel  is erg droog.
Kikkererwtenmeel, sojameel en tapioca.
Van tapioca kun je Braziliaanse kaasbroodjes maken. Het recept is erg makkelijk en tapioca is niet duur. Ik wou dat ik ze lekker vond maar de smaak van tapioca kan ons niet bekoren.

 

 

 

 

 

5 opmerkingen:

  1. Leuk om te lezen wat jij aan voorraad hebt!
    Ik heb dit een tijd geleden ook beschreven:
    http://ikbenglutenvrij.nl/?p=474
    Zal het binnenkort weer eens updaten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi,

    sinds kort eet ik glutenvrij en vind het dan ook erg leuk om blogs te lezen, ik zag hier staan dat je ook zelf bolletjes maakt voor je zoon. Heb je daar misschien ook een recept van?

    Alvast bedankt,

    Groeten Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je kunt een gewoon broodrecept gebruiken, achterop het pak MixB van Schar staat wel een goede. De kwarkbolletjes zijn ook lekker. Die staan hier: http://glutenvrijemama.blogspot.nl/2011/03/glutenvrije-broodtrommel.html

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kun je me uitleggen wat nou de verschillen zijn tussen de 3 verschillende Schar melen? Ik gebruik nu alles door elkaar, maar iets zegt me dat dat niet de bedoeling is...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. de verschillende melen van Schar zijn iets anders gemixt en gemalen.
    Zoals het er al staat:
    mix B is het meest geschikt voor gistdeeg (brood) en hartig
    Mix C voor bakpoeder beslag (cake en koek) en zoet
    Mehl voor pannenkoeken en pizzabodem (neutraal)
    Maar ik gebruik ook wel een B als ik geen C meer in huis heb bijvoorbeeld. Het kan best maar ik merk wel verschil.

    BeantwoordenVerwijderen