maandag 31 december 2012

Glutenvrije oliebollen


Is het iemand wel eens opgevallen dat een oliebol eigenlijk een gefrituurd broodje is? Kijk maar eens naar het recept, er gaat iets meer vocht en gist in maar verder is het gewoon brooddeeg. Makkelijk hoor. Ik laat de broodmachine dit jaar het meeste werkdoen: mengen, kneden en rijzen.

Gelukkig 2013!

Glutenvrije oliebollen

Ingrediƫnten:
500 gram glutenvrij bloem
1 ei
10 gram gist
1 eetlepel fiberhusk
5 deciliter warm/lauwe melk
1/4 liter sprankelend bronwater (Spa rood)
snuf zout

Je kunt natuurlijk ook nog krenten, rozijnen en appelstukjes toevoegen aan de oliebollen. Helaas hebben mijn kinderen na een peutertijd vol krentenbollen en doosjes rozijntjes en besloten niet mee van krenten en rozijnen te houden. Meer dan een geraspt appeltje gaat er bij mij niet in het deeg.

Bereiding:
Als je het deeg in de broodmachine maakt: giet de melk, het ei en mineraal watereerst in de mengkom en gooi er daarna de droge ingrediĆ«nten bovenop. Stel demachine in op een kneed programma.

Als je zelf mengt: De fiberhusk met zout in kwart liter spa zetten.
De melk lauw maken en de helft in een mengkom gieten. Voeg nu ook de bloemsamen met de gist erbij. Daarna het ei de rest van melk toevoegen en mixen metmixer met deeghaken.
Voeg als laatste het fiberhusk , zout en water mengsel toe.
Nogmaals goed mixen daarna goed afdekken en 1 uur laten rijzen op een warme plaats.

De olie na een uur verwarmen op 180 ˚C, maak met twee eetlepels of een ijslepel mooie bollen en laat voorzichtig in het vet glijden. Bak de oliebollen in 5 tot 8 minuten gaar.

Goed voor ongeveer 25 bollen.


2 opmerkingen:

  1. Ziet er goed uit! Misschien volgend jaar eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi recept!
    Is het verse gist en is fiberhusk hetzelfde als Psyllium Husk Powder? Gist heeft toch suiker nodig?

    BeantwoordenVerwijderen