vrijdag 22 februari 2013

Glutenvrije (en paardenvrije) pastaschotel


We leven in het tijdperk van de onthullingen:  banken hebben het niet goed met ons voor, sporters gebruiken doping, er zit varkensvlees in het broodje döner en paardenvlees in het rundergehakt.
Naar aanleiding van het paardenvlees schandaal vroeg ik me opeens af: als er wordt gelogen over het vlees dat er in een product zit, kunnen we er dan wel van op aan dat een product glutenvrij is als het op het etiket staat?

We gingen er toch altijd van uit dat we de ingrediënten declaratie goed was. Dat in Nederland en Europa goed dat was geregeld en streng werd gecontroleerd. We zijn blijkbaar naïef.
Wat als er nou toch tarwemeel in de bitterkoekjes zitten of in de pindakaas of nog erger, in de glutenvrije crackers uit de natuurvoedingswinkel? Het zou me eigenlijk niets meer verbazen.

Kunnen we hier iets tegen doen? Niet meer dan scherp opletten denk ik. Je gezond verstand gebruiken en zo veel mogelijk zelf maken van verse producten. En verder toch maar vertrouwen blijven houden in de bedrijven die glutenvrije producten produceren. Dan maar een beetje naïef.

 

Glutenvrije (en paardenvrije) pastaschotel.
Wij zijn dol op lasagne maar omdat de glutenvrije lasagnebladen voorgekookt moeten worden en die dan gaan plakken vind maak ik een nep lasagne met penne. Je zou natuurlijk ook zelf de pasta kunnen maken, dan weet je zeker wat erin zit. Het schijnt niet zo moeilijk te zijn, op www.glutenfreegirl.com vind je een recept. Maar ik heb ook nog een leven dus ik gebruik, op hoop van zegen, een pak glutenvrije  penne uit de winkel.

 
Voor de gehaktsaus
100 gram gehakt per persoon, half-om-half of rund
1 blikje gepelde tomaten per twee personen
Scheut olijfolie
1 ui in stukjes
1 teen knoflook
1 eetlepel gedroogde oregano

75 gram pasta per persoon, al dente gekookt

Bechamelsaus (ca 4 personen)
1 eetlepel glutenvrij bloem
1 eetlepel boter
Halve liter melk
Nootmuskaat
Peper, zout
100 gram Parmezaanse kaas

Maak de gehaktsaus. Fruit de ui en de knoflook zachtjes aan in de olie. Voeg de gehakt toe en bak rul. Giet dan de tomatensaus erbij en strooi de kruiden eroverheen. Breng op smaak met zout en peper en laat zo lang mogelijk sudderen op een zacht pitje. Hoe langer hoe lekkerder. Je kunt natuurlijk ook nog wat groenten zoals blokjes courgette, geraspte wortel verstoppen in deze saus.
Maak terwijl de gehaktsaus suddert de bechamelsaus. Smelt de boter in een steelpannetje, het mag niet bruin worden. Voeg dan de meel toe en laat een paar minuutjes meebakken. Schenk scheutje voor scheutje  de melk erbij terwijl je goed roert. Laat even borrelen en strooi de helft geraspte Parmezaanse kaas erbij.  Breng op smaak met peper, zout en geraspte nootmuskaat.

Kook de pasta bijna gaar, het gaart nog na in de oven. Meng de pasta met de gehaktsaus en doe in een lasagneschaal. Giet de bechamelsaus eroverheen en verdeel over de bovenkant. Betrooi met de overgebleven kaas en zet in een voorverwarmde oven (180 ˚C) tot de bovenkant lichtbruin is en de saus borrelt.

1 opmerking: