zaterdag 13 juli 2013

Heel Holland bakt: glutenvrije preitaart met aardappel en ham

 

Na enige reserves (ik ben toch niet bejaard?) heb ik me toch maar overgegeven aan het programma Heel Holland Bakt. Als fanatieke thuisbakker moet je er eigenlijk wel naar kijken.  Hebben jullie ook dat je bij veel van die baksels denkt: hoe zou ik dat nou eens glutenvrij kunnen maken? Dat is mijn afwijking in elk geval. 

Deze week stond 'hartig' centraal.  Dat is na het succes van mijn spinazie-fetataart toevallig ook mijn thema deze maand. Als ik deelnemer aan Heel Holland Bakt (Glutenvrij) was geweest dan had ik deze preitaart gemaakt. De preitaart is vol van smaak door de ham, prei, ui en de kaas. De gruyèrekaas en de kerriepoeder maken de taart bijzonder terwijl het kindvriendelijk blijft doordat de aardappel en ei neutraal zijn.

Ik heb goed opgelet deze week: de groenten zijn eerst aangefruit in de koekenpan en de bodem is 20 minuten voorgebakken met een blinde vulling zodat hij heerlijk gaar en bruin wordt. Het voorbakken is even een werkje maar het loont de moeite.



Glutenvrije preitaart met aardappel en ham

200 gram bloem
100 gram koude maar zachte boter
1ei
Snuf zout

1 gepelde en gesnipperde ui
200 gram prei (2 stuks)
(5 medium) aardappelen
200 gram gekookte slagersachterham
Olie

¼ l zure room
2 eieren
100 gram geraspte gruyère kaas
Nootmuskaat
Theelepel kerrie
Zout en peper

Maak deeg, laat minimaal een half uur rusten in koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit en bekleed hiermee een springvorm. Dek af met bakpaier en schep er een blinde vulling in (bv gedroogde bruine bonen). Bak de bodem ongeveer  20 minuten voor op 180 graden.

Schil de aardappels en snijd in blokjes. Kook de aardappel in 10 minuten gaar in gezouten water.
Bak ui en prei en laat glazig worden. Voeg de gare aardappelblokjes toe en de nootmuskaat en kerriepoeder. Bak nog even aan en haal dan van het vuur, laat afkoelen. Voeg de ham toe aan dit mengsel.
 
Meng de room kaas eieren en breng goed op smaak met peper en zout.  verdeel de groenten over de bodem en schenk daarna het kaas-eimengsel erover heen.

 45 minuten bakken in voorverwarmde oven van 200 ˚C

 

1 opmerking:

  1. Dit ga ik proberen, de vorige poging met gv bladerdeeg was geen succes...

    groet, Emilie
    (etenvanemilie.blogspot.com)

    BeantwoordenVerwijderen