donderdag 26 september 2013

Joepie, een glutenvrije Whoopie

Een cupcake is zooo 2012 en een macaron is heel erg 2013. Opdat we allemaal een beetje bij blijven bakken we nu de Whoopie Pie. Dat is alvast helemaal 2014!

Misschien heb ik het wel mis en kent iedereen de Whoopie Pie allang maar ik kwam het Amerikaanse gebakje pas kort geleden tegen op internet. Een Whoopie  heeft twee zachte cake-achtige koekjes met een romige vulling ertussen naar een Amerikaans recept. Ze zijn heel makkelijk glutenvrij te maken.

De kunst is om beslag te maken dat je in hoopjes of toefjes op een bakplaat spuit. Het moet stevig genoeg zijn om niet helemaal uit te lopen in de oven en tegelijkertijd mogen de cakejes niet bros of knapperig worden als een koekje. De twee koekvormige cakejes moeten zacht zijn zodat de vulling er niet tussenuit spuit als je erin hapt (het tompouce effect).

Glutenvrije Whoopies

125 gram roomboter
75 gram suiker
1 ei
100 gram amandelmeel
125 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
80 milliliter karnemelk 

Verwarm de oven voor op 180 C.
Mix de boter, het ei en de suiker, dit kan met een mixer. Roer daarna het meel en bakpoeder door het botermengsel. Doe dit niet met een mixer, dan wordt het te luchtig en ontploffen je cakejes in de oven. Roer als laatste de karnemelk door het beslag.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Je kunt het beslag in toefjes op de bakplaat spuiten of met twee eetlepels hoopjes scheppen. Maak de toefjes of hoopjes ongeveer zo groot als een walnoot en zorg voor minimaal 2 centimeter afstand tussenruimte.
Bak in ca 10 minuten in de oven en laat ze op een rooster afkoelen (NIET in de oven!!)

Vulling
Mascarponecreme: 100 gram mascarpone en 100 gram poedersuiker
of botercreme: 100 gram zachte roomboter en 100 gram poedersuiker
of chocoladecreme:  100 gram zachte roomboter en 50 gram poedersuiker en 50 gram cacoapoeder
of banketbakkersroom (zakje van van dr Oetker)
of Nutellacreme: 100 gram Nutella en 100 gram poedersuiker
maar een royale lik pindakaas is vast ook lekker of jam of Griekse yoghurt, the sky is the limit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten