maandag 4 november 2013

Blogweek dag 1: Amandel-maismeeltaart, mijn favoriete glutenvrije recept




Maandag 4 november

In het kader van de gezamenlijke blogweek, waarin negentien bloggers dagelijks bloggen over hetzelfde onderwerp, vandaag: wat is je favoriete recept?


Als ik denk aan glutenvrij koken denk ik eigenlijk eerst aan bakken.

Mijn favoriete recept is gebaseerd op de Lemon-Polentacake van Nigella Lwason. Ik maak van dit beslag taarten, cakes en cupcakes. Alleen maak ik het nooit met citroen en ook niet altijd met polenta. 


Met mijn favoriete recept kom ik eigenlijk meteen uit bij mijn favoriete ingrediënt. Dat is amandelmeel. Het geeft bite, smeuiigheid en smaak aan een baksel en voorkomt dat typisch droge glutenvrije smaakje. Amandelmeel maakt cake lekker maar het is erg machtig. Het vult dus goed maar het is ook vet, dus ik bak eigenlijk nooit iets met 100% amandelmeel.


Het recept van Nigella bestaat uit twee derde amandelmeel maar vaak ga ik uit van half amandelmeel, half ander glutenvrij meel. Dat kan maïsmeel (polenta) zijn maar ook rijstmeel, boekweit- , kikkererwt of quinoameel of een bakmeel als MixC van Schar.


Amandelmeel is vrij duur. Ik koop het in de supermarkt in Duitsland, daar ligt het tussen de bakprodukten en is het redelijk te betalen. Je kunt het vaak ook krijgen in Turkse winkels of zelf malen (in bv een koffiemolen)  van hele amandelen. 


Glutenvrije Amandelmeel-Polenta Cake

Ingrediënten:
200gram zachte boter
200gram witte basterd suiker
200gram amandelmeel
100 gram fijne polenta (maïsmeel)
1½ theelepel bakpoeder
3 eieren

Bereiding:
Vet een springvorm in met boter en verwarm de oven voor op 180 ˚C.
Mix boter met de suiker tot een bleek en luchtig geheel.
Meng de polenta, amandelmeel en bakpoeder. Voeg beurtelings een ei en het meelmengsel aan de boter en suiker toe.
Schep het beslag in de springvorm en zet in de voorverwarmde oven. Bak 45 minuten. 



Hier vind je de andere bloggers over hun favoriete recept:





5 opmerkingen:

  1. Wil deze nog steeds eens maken! Lijkt me lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hij is lekker!
    Beetje korrelig, met een bite, door de polenta. En smeuig door de amandelmeel.
    Goede tip om amandelmeel in Duitsland te kopen. Ik zal mijn ouders opdracht geven (die wonen aan de grens).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ga ik proberen! Kun je het ook als basis gebruiken, bijvoorbeeld nog appeltjes en kaneel erbij?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik gebruik het als basis voor alles. Je kunt appels, krenten en rozijnen en of chocolade (gestampte M&Ms!) toevoegen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik had het amandelmeel op,maar woon ook aan de grens en koop het daar bij de Aldi,lekker goedkoop en inderdaad smeuig.
    Ga deze zeker ook proberen.

    BeantwoordenVerwijderen