dinsdag 19 november 2013

Glutenvrije pepernoten

Omdat Sinterklaas weer in het land is hier mijn peper/kruidnotenrecept. Traditioneel bak ik deze altijd op de dag dat wij naar de intocht gaan.

Glutenvrije pepernoten (kruidnoten) Tip: maak een dubbele hoeveelheid deeg. Rol er pepernoten van en vries de helft rauw in. Dan kan je gedurende de hele Sint periode in een handomdraai verse noten bakken.

200 gr glutenvrij bloem (100 gram boekweit of amandelmeel, 100 gram Schar MixC)
100 gr boter
125 gram donker ruine basterdsuiker
1 ei
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel speculaaskruiden
1 zakje vanillesuiker

Kneed de ingrediĆ«nten door elkaar(kan ook met de mixer met deeghaken )tot een bal en zet die een uurtje in de koelkast. Hoe langer je het deeg laat ‘rijpen’ hoe beter de smaak.
Maak er kleine balletjes van en leg ze op een bakplaat met bakpapier er onder .
Bak ze in ongeveer 15 minuten op 175 graden gaar.


Dit jaar had ik bij de intocht toch gemengde gevoelens. Als er dit jaar toch in verschillende gemeentes rekening wordt gehouden met kinderen met Coeliakie door glutenvrije pepernoten uit te delen. Kan er dan in het vervolg ook rekening worden gehouden met kinderen (en grote mensen) die moeite hebben met een zwarte Zwarte Piet?

2 opmerkingen:

  1. Hallo, bedankt voor dit recept. Morgen ga ik het uit proberen. :)
    Zelf heb ik geen coeliakie, maar ik eet liever geen tarwe.
    Groetjes!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zou graag echte pepernoten maken. Ik vond alleen recepten van kruidnoten... Heb je die ook? Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen