zaterdag 4 januari 2014

Glutenvrije wafels



Deze zomer hebben de kinderen heel veel glutenvrije wafels gegeten bij onze Duitse buurvrouw. 
Eenmaal terug in Nederland ben ik op zoek geweest naar een wafelijzer maar kon hem in Haarlem niet vinden. Eindelijk heb ik er een via internet besteld. Ik ben er erg blij mee, de kerstvakantie was een uitstekende tijd om te experimenteren met het bakken van wafels.
Op glutenvrije blogs en sites kun je vele verschillende recepten vinden. Met bakpoeder, zonder bakpoeder, met veel -, weinig - en zonder suiker en met- en zonder melk.
Zie hieronder voor het recept dat ik vandaag heb gebruikt voor de eerste poging. Deze wafels zijn heerlijk zacht en luchtig. Je kunt alle soorten melk gebruiken. Als je meer krokante wafels wilt, vervang dan de melk voor water.
De wafels zijn het lekkerst als je ze meteen opeet. Je kunt ze wel bewaren en zelfs invriezen. Opwarmen gaat goed in een broodrooster.

Glutenvrije wafels
2 eieren
90 gram gesmolten boter
4,5 dl melk
1 zakje vanille suiker
250 gram bloem (200 gram mixC van schar en 50 gram boekweitmeel)

Klop de eieren en de gesmolten boter lang en heel luchtig met een elektrische mixer.
Giet de melk erbij en mix verder. Voeg het meel toe en de vanille suiker. Het moet een vrij stevig, luchtig beslag worden. 
Warm het wafelijzer op en bak de wafels.
Lekker als ontbijt, lunch en dessert met poedersuiker, slagroom,m ijs, vers fruit, jam, compote etc etc....


De wafels zijn ook lekker hartig. Voeg in dat geval geen vanillesuiker toe aan het beslag. Hieronder een wafel met gerookte zalm, roomkaas, een uiring en kappertjes.

4 opmerkingen:

  1. Prima wafels, niet te proeven dat ze GV zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super lekker, al 3 maal op 2 weken gemaakt. ik voeg alleen extra suiker toe omdat de kleinste een zoetebek is. inderdaad niet te proeven dat ze GV zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik heb jouw recept een beetje aan gepast omdat ik graag wafels als ontbijt eet;ik gebruik 150 gram Schar meel en 100 gram teff meel omdat erg voedzaam zou zijn en ga ook proberen met amaranth meel in plaats van teff omdat amaranth veel mineralen bevat,verder gebruik ik geen boter maar kokosolie en doe ik er ook nog een eetlepel amandelpoeder bij......echt lekker!!!
    Ik gebruik ook lactosearme melk in plaats van gewone melk.

    BeantwoordenVerwijderen