woensdag 26 maart 2014

Glutenvrije soesjes


Opeens bedacht ik mij dat Alexander waarschijnlijk nog nooit een slagroomsoesje heeft gegeten in zijn leven! Hij ging glutenvrij toen hij net twee was en het lijkt mij sterk dat hij daarvoor al soesjes at. Ik kreeg er zelf opeens ontzettende zin in.

Toen ik twaalf was heb ik wel eens met een vriendinnetje geprobeerd soesjes te maken. Dat werd een jammerlijke mislukking. Er zaten klontjes in het beslag en de soesjes bleven zo plat als een dubbeltje.
Op glutenvrijenblij.blogspot.com las ik een  recept voor foolproof glutenvrije soesjes. Heel makkelijk en erg lekker. Dat maken we vaker want soesjes zijn zo feestelijk!


Recept voor ongeveer 15 soesjes

150 gram melk (of water)
65 gram boter/margarine
75 gram wit meel zoals mixC van Schar
3 eieren middel
klein snufje zout
1 theelepel bakpoeder


Zeef het meel en meng het met de bakpoeder. Verwarm de melk/water met zout en boter/margarine in de pan tot kookpunt. Als alles goed vermengd is, doe je in 1 keer alle meel er bij en roer je dit tot het als een bal in de pan zit. Dan nog 1 minuutje al roerend op het vuur laten staan. Als je de deegbal op het vuur te lang laat koken, rijzen de soesjes niet goed. Goed het recept volgen is heel belangrijk bij soezen maken!
Haal de pan van het vuur en voeg 1 voor 1 de eieren toe tot alles goed is opgenomen.
Doe het mengsel in de spuitzak en spuit kleine hoopjes van 3 cm doorsnede en 1,5 cm dik op een met bakpapier beklede bakplaat. Neem een natte vork en druk die zachtjes kruislings aan de bovenkant op de soesjes zodat er een licht ruitjespatroon op de bovenkant ontstaat. Dit bevordert het gelijkmatig rijzen van de soes.
Bak 30 minuten in een niet voorverwarmde oven op 160 graden. In de heteluchtoven 10 graden minder. Ze zijn klaar als het hol klinkt wanneer je er op klopt.


Vul de soesen d.m.v. een spuitzak door een gaatje te prikken aan de onderkant van een halve cm met een gekarteld spuitmondje. Ik heb ze zelf gewoon doormidden gesneden om ze te vullen. Je kunt de soezen vullen met slagroom, banketbakkersroom of  roomkaas. Ook kun je de soezen nog bestrooien met poedersuiker of glazuren met gesmolten chocolade of suikerglazuur.
3 opmerkingen:

  1. Toch maar weer eens proberen te maken! Althans mijn moeder wil dit graag voor onze zoon maken. Zal het recept haar eens doorgeven. De vorige pogingen waren niet lekker genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Maak de oven NIET tussentijds open! ze zijn gaar als ook de 'scheuren kleuren'!

    BeantwoordenVerwijderen